koga-da-publikuvam-v-instagram
instastarltd
септември 08, 2023 InfluencerInstagram 0 Comment

Кога да публикувам в Instagram?

Кога да публикувам в Instagram е изключително важен въпрос, чийто отговор определя видимостта на моята публикация и събрания брой лайкове и коментари. Алгоритъмът на Instagram винаги дава приоритет на по-новото съдържание. Това се отнася както за публикуваните снимки и видеа, така и за всяко Story и Reel. Налице са обаче определени дни и часове, през които публикуваното съдържание винаги постига многократно по-висока ангажираност. По-долу ще открием отговора на въпроса – кога да публикувам в Instagram, за да имам повече лайкове и коментари. 

Кога да публикувам в Instagram
Кога да публикувам в Instagram?

1. Кога е най-подходящият момент за публикуване

Определянето точно кога да публикувам в Instagram зависи от различни елементи, които едновременно влияят на видимостта на моята публикация. Такива са например вида на съдържанието, моето местоположение, темата на публикацията и други. Поради това няма универсален ден и час за всички потребители на социалната мрежа, който да им осигури повече лайкове и коментари. Точно обратното, за всеки профил и вид публикация има точно определен момент на публикуване, през който публикациите ще постигат по-висока ангажираност.

Кога да публикувам в Instagram?
Кога да публикувам в Instagram?

2. Кога да публикувам в Instagram? – Подходящ ден

Определени дни от седмицата са по-добри за публикуване в социалните мрежи. През тях публикуваното съдържание достига винаги до по-голям брой потребители. Такива са например делничните дни. Вторник и сряда се смятат за най-подходящите дни за публикуване. Ако публикувам снимка през тези два дни, моите публикации биха достигнали най-високи нива на ангажираност. Ако трябва да се отговори с една дума на въпроса кога да публикувам в Instagram, категоричният отговор е вторник. Най-лошият ден от седмицата за качване на съдържание в социалната мрежа е неделя. 

Кога да публикувам в Instagram?
Кога да публикувам в Instagram?

3. Кога да публикувам в Instagram? – Подходящ час

Най-точния отговор на въпроса кога да публикувам в Instagram трябва да включва освен конкретен ден от седмицата и определен часови диапазон. Най-подходящият час за публикуване отново не е универсален за всички Instagram потребители. Въпреки това са налице определени часове за всеки ден от седмицата, през които публикуваното снимково съдържание достига до най-голям брой хора. За вторник, който определихме като най-добър ден от седмицата, най-подходящото време за публикуване е между 8:00 часа и 12:00 часа. Пикът на най-висока ангажираност обикновено постигат публикации, които са качена във вторник в 9:00 часа. За сряда, който е другият много подходящ ден за публикуване, най-успешното време за качване на снимки е между 11:00 часа и 15:00 часа. 

Ако все пак се налага да публикувам през други дни от седмицата, за тях отново са налични определени часови диапазони, които генерират сравнително голяма видимост на публикацията. За понеделник това е времето между 10:00 часа и 13:00 часа. За четвъртък най-доброто време за публикуване е от 11:00 часа до 13:00 часа. За петък най-доброто време е или между 10:00 часа и 12:00 часа, или между 14:00 часа и 16:00 часа. Събота е ден, през който не е препоръчително да публикувам съдържание. Въпреки това публикуването между 8:00 часа и 12:00 часа би ми осигурило средно ниво на достигане на публикацията. Неделя е най-лошият ден за качване на снимково съдържание в Instagram. Ако все пак се налага да публикувам снимка през този ден е препоръчително да го направя между 18:00 часа и 20:00 часа.

Кога да публикувам в Instagram е въпрос, който изцяло се определя на база най-вероятният момент моята аудитория да е на линия. Това означава, че ако по-голямата част от моите последователи не са от България, то посочените по-горе часове няма да важат за мен. 

Кога да публикувам в Instagram?
Кога да публикувам в Instagram?

4. Кога да публикувам в Instagram? – Според съдържанието

Кога да публикувам в Instagram зависи пряко от вида на съдържанието. Описаните по-горе дни и часове се отнасят единствено и само за публикуването на снимково съдържание. Ако качвам видео, Reel, Story или Instagram Live ще важат други подходящи дни и часове.

Например ако искам да публикувам Reel, то най-подходящото време е сутрин между 9:00 часа и 11:00 часа. Най-подходящ ден от седмицата е понеделник. 

Видеоклиповете, от своя страна, генерират по-голяма ангажираност по време на обедните часове (между 12:00 часа и 14:00 часа) и вечер (от 19:00 часа до 21:00 часа). Това е така, защото видеоклиповете се гледат или по време на по-дълги обедни почивки, или вечер след работа. Най-добрите дни за публикуване на видеоклипове в Instagram са вторник и четвъртък.

Instagram Stories генерират по-добра ангажираност през делничните дни, отколкото през уикендите. Най-доброто време за публикуване е от 11:00 часа до 15:00 часа. 

За Instagram Live е важно да се реализира единствено когато потребителите в Instagram не са заети с друг вид дейност. Това означава, че работното време е лош момент за публикуване. Пиковото време за Live е вечерта – между 20:00 часа и 23:00 часа.

Кога да публикувам в Instagram
Кога да публикувам в Instagram?

5. Анализирай Insights

Най-точният отговор кога да публикувам в Instagram може да ми даде информацията в Insights. От една страна, тя показва каква е националността на моите последователи. Това може да ми помогне да се ориентирам коя часова зона да използвам при определянето на час за публикуване. От друга страна, данните в Insights ще ми дадат информация кога моите последователи са най-често онлайн. Тази функция на Instagram предоставя също така данни за ангажираността на всяка моя публикация. Благодарение на това мога да тествам публикуването в различни дни и часове и да анализирам кой момент е най-подходящ за моя профил. Въз основа на това мога лесно да изградя най-успешната за мен стратегия кога да публикувам в Instagram.

Кога да публикувам в Instagram?

6. Кога да публикувам в Instagram? – Честота

Постоянството при публикуването е не по-малко важно от откриването кога да публикувам в Instagram. Щом намеря подходящия момент, който осигурява на публикациите ми най-добра ангажираност, е силно препоръчително да публикувам постоянно в този часови диапазон. Честотата на публикуване е изключително важна не само за по-доброто достигане на публикациите, но и за повишаването на броя последователи в Instagram. Нищо няма да ми осигури толкова голям ръст в лайковете и коментарите както големия брой последователи. Те несъмнено са най-лесния път към осигуряване на висока ангажираност. Ако и ти искаш бързо да постигнеш голям брой последователи, които винаги да ти осигуряват много лайкове, не се колебай, а се обърни към най-успешната Instagram агенция в България – InstaStar. Очакваме те!

Кога да публикувам в Instagram?
  1. Кога е най-подходящият момент за публикуване? 
  2. Кога да публикувам в Instagram? – Подходящ ден 
  3. Кога да публикувам в Instagram? – Подходящ час
  4. Кога да публикувам в Instagram? – Според съдържанието
  5. Анализирай Insights
  6. Кога да публикувам в Instagram? – Честота